Ringve Museum

Ringve Museum i Trondheim er Norges nasjonalmuseum for musikk og musikkinstrumenter. Museet har en enorm samling som dekker musikk og instrumenter fra hele verden. Ringve Museum ligger på den historiske Ringve gård, ca. 10 minutter med bil fra Trondheim sentrum.

 

Historien

Ringve gård var i sin tid barndomshjemmet til den dansk-norske adelsmannen Peter Tordenskjold. Gården, som i dag er bygd opp som en park, ligger på Lade halvøy like utenfor Trondheim sentrum. Gården ligger vakkert til med utsikt over Trondheimsfjorden. Parken danner i dag en botaniske hage som er drevet av NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet). Det første huset på stedet ble bygget tilbake i 1521, men det har ikke lykkes å bevare de eldste byggene. Den nåværende gruppen av bygninger stammer fra 1740-tallet og fremover.

 

Ekteparet Bachke

Da eiendommen ble auksjonert bort i 1878, ble den kjøpt av Bachke-familien. Eldste sønnen i familien, Christian Anker Bachke (1873-1946), overtok gården fra sin far i 1919. På slutten av 1919 giftet han seg med den russiske emigranten Victoria Rostin Bachke, en kunstner som flyktet fra Russland under den russiske revolusjonen. Paret hadde ingen barn og brukte all sin fritid og energi på sin kjærlighet til musikk. Ekteparet hadde en enorm samling av historiske musikkinstrumenter, som nå utgjør den største delen av museets samling. Før Christian Anker Bachke døde hadde de to samlet over 1.500 instrumenter og en rekke andre gjenstander knyttet til musikk, bilder og tidlige lydopptak.

 

Museet åpner

Museet er basert på den private samlingen til grunnleggeren Victoria Bachke og ble åpnet for publikum i 1952, to år etter hennes ektemanns bortgang. Jon Voight overtok som direktør etter Victoria Bachke i 1963 og fortsatte fram til 1997. Gjennom årene besøkte mange kjente musikere Ringve og både Artur Schnabel, Lilly Krauss, Ignaz Friedman, Percy Grainger og Kirsten Flagstad, samt kunstneren Edvard Munch, var ofte gjester på gården.

 

Utstillingen

Den offentlige utstillingen er delt i to deler og er å finne i herregården og på den gamle låven.

 

Herregården

Interiøret på Ringve Herregård er beholdt slik det var tilbake på tidlig 1900-tallet og utstillingen er delt mellom de ulike rommene hvor man finner en rekke instrumenter som er i fullt brukende stand. Utstillingen i hovedhuset er delt opp i tema og perioder og hvert rom tar for seg en bestemt type instrument eller periode. Utstillingen i hovedhuset er kun åpen for guidede turer.

 

Det første rommet kalles Mozart-rommet og inneholder et spinet, (et lite piano) et clavichord og et husorgel, alle fra 1800-tallet.

 

Det neste rommet heter Beethoven og inneholder et harpiano fra 1870 laget av Dietz, et piano av denne typen var Beethovens foretrukne piano. Et rom dedikert til Chopin er neste. Her finner man eksempler på komponistens foretrukne pianoer, samt en dødsmaske og avstøpninger av hendene hans. Det finnes også akvareller av George Sand, Chopin og Liszt. Et kortbord og sofa som kom fra Chopins hjem i Paris, som ble arvet av hans norske elev Thomas Tellefsen, er også på utstilling her.

 

Instrumentene

Instrumenter som er utstilt på låven, er hovedsakelig forbundet med vestlig klassisk og populærmusikk over fire århundrer. Et Kirkman-cembalo fra 1767, en Erberle-viola d’amore fra 1755, et femoktavann Steinpiano fra 1783, en sopransaxofon av Sax fra 1907, samt en lang rekke tidlige elektroniske instrumenter og en 1948 jukeboks er blant det man finner her.

 

Ringve botaniske hage

Ringve botaniske hage ble etablert i 1973. Den botaniske hagen har tre hoveddeler. Hagen fra 1800-tallet, arboretet og den systematiske delen. Den botaniske hagen er på 32 hektar og består av et arboretum (arter fra den nordlige halvkule) plassert rundt en liten innsjø, en blomsterlabyrint som representerer en systematisk presentasjon av flerårige planter, en renessanse urtehage og foran herregården den historiske “engelske” hagen som ble grunnlagt på 1800-tallet.

Privacy Policy